Treballs

Recull dels projectes més destacats i d’altres col·laboracions amb professionals del sector. Totes les intervencions es basen en els criteris de la mínima intervenció i màxim respecte per l’original, recomanats per tots els organismes internacionals, amb la finalitat d’aconseguir la màxima estabilitat i millorar-ne la lectura. S’aplicaran les tècniques actuals de conservació-restauració amb materials estables i compatibles amb l’obra i entre ells per tal de garantir el màxim la seva durabilitat i la
reversibilitat.

  • Restauració de la caixa del rellotge de l’església del Monestir de Santes Creus

    2020

    Intervenció de conservacio-restauració de la caixa del rellotge, adossada a 12m d’alçada al mur sud del transsepte de l’església del Monestir de Santes Creus. Es va dur a terme l’estudi i documentació del estrats pictòrica, la seva fixació en perill de despreniment i la neteja, a més del tractament antixilòfag de l’estructura de fusta.

  • Restauració de la Marededéu de retaule major de l’església del Monestir de Santes Creus

    2019

    Restauració in situ de la imatge central del retaule major barroc de l’església del Monestir de Santes Creus. Els treballs es van centrar en l’estudi de les policromies, l’eliminació de la repolicromia general del conjunt (prèviament documentada) i la neteja dels estrats pictòrics originals, on van aparèixer importants canvis estètics.

  • Restauració de la Marededéu del Roser de Riudecols

    2018

    Treballs d’eliminació del vernís oxidat de tota la superfície del conjunt escultòric, eliminació de repintades al pedestal i neteja de totes les capes pictòriques. Es va dur a terme l’estucat i reintegració pictòrica per aconseguir la unitat estètica.

  • Restauració dels quatre plafons de Can Boles de l’Ajuntament d’Amer (Girona)

    2018.

    Restauració de quatre plafons de fusta amb decoracions tallades d’estil neoclàssic de quatre escenes bíbliques. En aquesta cas es va dur a terme un estudi exhaustiu de la superposició d’estrats pictòrics per determinar el nivell de neteja.
    Una altra fase important del procés de restauració va ser la presentació final de les obres i dels marcs que l’acompanyen, on el daurat presentava un estat de conservació molt deficient.

  • Participació en la restauració del retaule de Sant Pere de Claret dels Cavallers (Bages)

    2017

    Col·laboració en el procés de restauració del retaule de l’altar major de l’església de Sant Pere de Claret dels Cavallers (S. XVII) amb la neteja de les capes pictòriques de taules i pilastres. També es va realitzar la estabilització estructural mitjançant la substitució dels travessers que no complien una funció adequada per altres de nous amb un sistema mòbil.

  • Treballs de restauració del sostre de la sala del Hall del Museu Melcior Colet (Barcelona)

    2017.

    Restauració del sostre entrebigat de la casa projectada per Josep Puig i Cadafalch que acull el Museu i Centre d’Estudis de l’Esport. Durant aquesta intervenció es va dur a terme la fixació, neteja, reintegració volumètrica i retoc de les bigues així com dels revoltons.

  • Col·laboració en la restauració del conjunt dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró

    Col·laboració amb Policromia S.L. 2016.

    Participació en la restauració de les pintures murals de la Capella dels Dolors on es va dur a terme la neteja de la superfície pictòria amb la retirada de repintades i el retoc cromàtic de les pèrdues per tal de garantir una bona lectura del conjunt.

  • Participació en la restauració del mirador del Parc Güell (Barcelona)

    Col·laboració amb Ecra S.L. 2016.
    

    Restauració de les pèrdues de vidriat de la ceràmica del trencadís del banc del mirador principal del Parc Güell. Durant aquest tractament es van refer les pèrdues de morter ceràmic, es van fixar les que estaven a punt de perdre’s i es van reintegrar les coloracions perdudes per tal de donar unitat al conjunt.

  • Participació en la restauració del retaule de Sant Cristòfol de Toses (Ripollès)

    Beca d'especialització del CRBMC. 2015-2016.

    Restauració de tres fornícules i de la predel·la del conjunt del retaule. El gruix de la intervenció va ser al suport incloent la consolidació de les zones afectades per l’atac xilòfag, la fixació i l’afegit d’empelts en les zones amb una pèrdua total del suport. Després es va netejar la superfície pictòrica per retocar de les pèrdues.

  • Restauració d’una taula del retaule de Sant Sebastià de Montmajor (Caldes de Montbuí)

    Beca d'especialització del CRBMC. 2015.

    Després de la intervenció en els travessers del suport, es va decidir retirar el vernís antic per eliminar el to general esgrogueït de la taula.  També es va netejar la superfície pictòrica per retirar les restes de brutícia dipositada i finalment es van retocar les pèrdues de la capa pictòrica per envernissar-lo de nou.

  • Participació en el tractament de conservació de les pintures murals del Palau Moja (Barcelona)

    Beca d'especialització del CRBMC. 2015.

    Actuació de conservació de les pintures murals dels salons del Palau Moja per tal d’assegurar-ne la seva correcta conservació. Es van fixar les zones de major risc de pèrdua i retocar els casos de pèrdua de la policromia.

  • Retoc cromàtic de la coberta de la Casa del Guarda del Parc Güell (Barcelona)

    Col·laboració amb Ecra S.L. 2015.

    Fase final del tractament de restauració de la coberta de trencadís, duent a terme els retocs pictòrics de les peces ceràmiques amb pèrdua de vidriat i policromia. Es va dur a terme la reintegració recreant el dibuix i color originals segons les peces originals conservades.

  • Reintegració dels hexàgons exteriors de la Casa-Museu Gaudí, Parc Güell (Barcelona)

    Col·laboració amb Ecra S.L. 2015.

    Primerament es va fer un tractament de desinsectació per evitar la proliferació de fongs i molses ocasionada per la seva localització exterior. El gruix de la intervenció va ser el tractament de reintegració o de substitució de les zones realitzades en intervencions anteriors o que es trobaven en mal estat. Es va analitzar cada hexàgon per determinar el tractament més adequat: en el cas dels afegits nous que no harmonitzaven ni en el color ni en dimensions amb les peces de trencadís originals es van eliminar; mentre que en el cas de petites pèrdues de vidriat es van reintegrar.

  • Arrencament del mosaic exterior modernista del Palau Montaner (Barcelona)

    Col·laboració amb Ecra S.L. 2014-2015.

    Mosaic exterior que forma part del conjunt projectat per Josep Domènech i Estapà, continuat per Lluís Domènech i Montaner. En aquesta intervenció es va procedir a l’arrencament del mosaic per restaurar-lo en futures intervencions. Primerament, es va protegir tot el mosaic amb un entelat adherit amb una dispersió aquosa de resina acrílica, per arrencar-lo peça a peça, desinsectar-lo, netejar-lo i emmagatzemar-lo.

  • Restauració d’un retaule barroc del conjunt de Vallbona de les monges (Lleida)

    Pràctiques formatives en el Departament de Conservació i Restauració de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. 2012.

    El tractament va consistir en la neteja en sec de la pols superficial i la desinsectació per evitar la proliferació de l’atac xilòfag. A continuació, es va procedir a la consolidació puntual d’alguns fragments més fràgils i la fixació d’aquells que havien perdut l’adhesió entre ells o entre les seves capes constituents. Després de realitzar les corresponents proves de neteja, es va dur a terme la neteja amb base aquosa i finalment es van reintegrar alguns volums perduts i retocar les pèrdues de policromia, previ estucat.